وي در گفتگو با خبرنگار سياسي" مهر" با بيان اين مطلب افزود : بر اساس ماده چهار NPT ( ان پي تي) دولت هاي صاحب تكنولوژي هسته اي براي گسترش اين تكنولوژي در كشورهاي درحال توسعه و ياكشورهاي فاقد آن ، تشويق شده اند تا با اين كشورها همكاري كنند .
احمدي افزود : اما متاسفانه از ابتدا كشورهاي اروپايي در قبال اين مسئله رفتار تبعيض آميزي را درمورد ايران پيش گرفتند و نه تنها كمك و همكاري نكردند بلكه در بسياري از زمينه ها محدوديتهايي را نيز ايجاد نمودند ودر بيانيه تهران عليرغم اينكه توافقي در خصوص همكاري با ايران صورت گرفته بود، متاسفانه بازهم شاهد رفتار تبعض آميز و همان محدوديت ها بوديم و تجلي اين رفتار تبعيض آميز و ناصادق كشورهاي اروپايي در پيش نويس قطعنامه اخير به وضوح مشخص و روشن است .
احمدي با اشاره به اينكه آمريكايي ها پس از فروپاشي شوروي سابق درصدد ايجاد نظم نوين در سطح جهان و نظام هژموني بودند گفت : آمريكا در واقع يكجانبه گرايي را دنبال مي كرد و اروپا نيز براي اينكه از قافله عقب نماند بر آن شد تا اين هژموني را به يك هژموني مرتب تبديل كند و از آن به نفع خود بهره برداري نمايد.
عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس با تاكيد بر اينكه هيچ تفاوتي بين آمريكا و اروپا در راستاي اقدامات غير اصولي وجود ندارد اظهار داشت : در مباني فلسفي وهمچنين نظام سياسي ، بين اروپا و آمريكا تفاوت چنداني نيست، مرام هر دو مرام ليبراليستي و نظام هردو نظام دموكراسي غربي و در بعد اقتصادي نيز اجرايي كردن سرمايه داري است ، لذا در مباني و پايه هاي اساسي كه منجر به اتحاد و همراهي مي شود اختلاف چنداني ندارند و چانه زني آنها بيشتر بر سر جايگاه سلسله مراتب قدرت است.
احمدي تاكيد كرد : اين همراهي ها و همكاري ها از اين ديد يك مقدمه براي تبديل هژمون واحد به هژمون مرتب است و بيانگر اين نكته است كه اروپايي ها نيز در تعقيب منافع خود هستند و كشورهايي مانند ايران در حقيقت وجه المصالحه هستند .
وي تصريح كرد : متاسفانه دستگاه ديپلماسي كشور به علت نداشتن درك درست از تحولات بين المللي از يك طرف و همچنين نداشتن درك درست از توانمندي هاي درست ايران يعني موقعيت جغرافيايي، هويت ايراني و مهم تر از همه تاثير انقلاب اسلامي بر كشورهاي مستضعف و تاثير مثبت مقاومت ايران در برابر هجوم ها ، تهديد ها و تحريم ها كه صاحبان قدرت عليه ايران داشتند، سياست بي طرفي را به سياست انزوا گرايي تبديل نمودند . در سياست بي طرفي كشور بي طرف سعي مي كند تا نهايت استفاده را در تحولاتي كه در اطراف رخ مي دهد ببرد اما در حقيقت سياست انزوا جانشين سياست بي طرفي شد و شاهد تنزل موقعيت كشوردر عرصه روابط بين الملل بوديم .
احمدي گفت : حتي تنش زدايي را به رفتار دلجويي تبديل كرده ايم به جاي اينكه در عرصه بين المللي تنش زدايي كنيم به سمت دلجويي رفته ايم كه نتيجه اين دلجويي ها ، رفتار امروز اروپا در آژانس ، رفتارامارات در مطرح كردن ادعاهاي واهي درباره جزاير سه گانه و حمله به لنجهاي ايراني ، و اقدام قطر در دو روز گذشته است.
وي با اشاره به اينكه اين رفتار منفعلانه در سياست خارجي ما در قضيه آژانس نيز مشهود است گفت : وقتي شوراي حكام قطعنامه اي را صادركرد دستگاه ديپلماسي ايران به جاي اينكه فعاليت ها و تعاملات خود با آژانس را در يك روند فني و حقوقي قرار دهد وارد سازو كارهاي سياسي شد كه آمريكا و كشورهاي ديگر تعريف كردند . بنابراين به جاي آنكه به ان پي تي تمكين كند به درخواستهاي شوراي حكام تمكين نمود.
عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي تصريح كرد : قبل از آنكه سير حقوقي امضاي پروتكل الحاقي در مجلس طي شود و مقام صلاحيت دار يعني مجلس آن را تصويب كند به اجراي معاهده پرداخته مي شود وقبل از تصويب مفاد آن ، پروتكل اجرايي مي شود كه اين روند يكي از نگرشهاي انفعالي سياست خارجي ايران است.
وي تصريح كرد : تمام اين اقدامات بيانگر خوشبيني مفرط ايران نسبت به رفتار اروپايي ها بود كه اين خوشبيني هم ديري نپاييد و حاصل آن پيش نويس قطعنامه نشست ماه ژوئن و موضع خصمانه اروپا در نشست ماه مارس بود.
احمدي گفت : براي فرار از استراتژي آمريكا ، افتادن در دامن اروپا اشتباه فاحش است ، ايران بايد با ايجاد تحول در دستگاه ديپلماسي و سياست خارجي ابتدا مناسبات خود را با منطقه و در يك رويكرد نگاه به شرق جايگاه و پايگاه مناسبي را در تعامل با كشورها و بازيگران اصلي بين المللي بدست آورد ، البته اين به معناي ناديده گرفتن كشورهاي اروپايي نيست بلكه به معناي جهت گيري اساسي در سياست خارجي است . لازم است در سياست خارجي بازسازي صورت گيرد تا نتيجه منطقي اين بازسازي منجر به ارتقاء جايگاه ايران در عرصه بين الملل شود .
وي درباره سياست مجلس در خصوص اقدامات اروپا گفت : با توجه به تعاملات و گفتگوهاي انجام شده بين بسياري از نمايندگان، همه بر اين نكته تاكيد دارند كه بايد در برابر زياده خواهي ها مقاومت و دولت را موظف كرد كه تن به زياده خواهي ها ندهد ، در واقع ضمن آنكه ايران بايد به تعهدات خود در ان پي تي پايبند باشد از زياده خواهي كشورهاي قدرتمند جلوگيري كند.
احمدي درژايان افزود : ايران باي براي تحقق بند 4 ان پي تي تلاش نمايد و چون از اين لحاظ اميدي به كشورهاي خارجي نيست وظيفه نخبگان كشور ما براي تحقق بند 4 مضاعف مي شود.
نظر شما